Nieuw meetnet optimaliseert ether in gebruik bij het Agentschap Telecom

Nieuw meetnet optimaliseert ethergebruik

Op 15 november jl. nam het Agentschap Telecom het vernieuwde Landelijk Meetnet Telecom (LMT) in gebruik. Het bestaat uit een hypermodern vast én mobiel meetnet. Hiermee is het frequentiegebruik in heel Nederland uiterst nauwkeurig in kaart te brengen en kan het gebruik van de ether verder geoptimaliseerd worden. Dit betekent dat alle gebruikers van het spectrum, van mobiele beller tot radiostation, profiteren van dit nieuwe meetnet. Want de oorsprong van een storing bijvoorbeeld, zal sneller gesignaleerd worden.

“Deden we het vroeger vier keer per jaar”, vertelt projectleider Paul Dingenouts, “nu meten we dagelijks en continu de economisch en maatschappelijk meest belangrijke delen van het radiospectrum. Met het LMT beschikt het agentschap voortdurend over de meest actuele atlas van het spectrum. Dat heeft grote voordelen. Als mobiele telefoonaanbieders bijvoorbeeld om meer frequentieruimte vragen, kunnen we direct kijken of de vraag wel gerechtvaardigd is. Want worden de frequenties wel optimaal ingezet? Zijn er geen andere bottlenecks?” “We kunnen ook controleren of netwerken wel zijn uitgerold zoals in de vergunningen staat voorgeschreven”, valt inspecteur/analist John Sitters zijn collega bij. “De data zijn à la minute voorhanden. Dat is een enorme winst in vergelijking met vroeger, toen we eerst nog veel vooronderzoek moesten plegen.”

paul-en-john-web

 

 

 

John Sitters en Paul Dingenouts

Klachten voorkomen

Het LMT telt 12 vaste meetposten en 20 mobiele meetsets. Om de dekking helemaal compleet te krijgen, komt er volgend jaar nog een dertiende, vaste meetpost in het noorden van het land. De nieuwe apparatuur brengt het frequentiegebied van 20 tot 3.600 MHz constant in kaart. Sitters: “Waar de vaste meetposten moeite hebben met hoge frequenties, worden die feilloos opgepikt door de mobiele sets.” Die bevinden zich aan boord van de voertuigen van het agentschap en zijn in staat het frequentiegebied tot 6 GHz in kaart te brengen. Constateert een medewerker vanuit het monitoringstation in Amersfoort nu ineens bijzonderheden, dan kan hij een inspecteur ‘in het veld’ vragen de bron van een verstoring op te sporen. “Dankzij deze proactieve werkwijze kan het agentschap toekomstige klachten voorkomen”, benadrukt Dingenouts.

Sturende rol

Dingenouts: “Nu het LMT operationeel is, beschikken we over enorm véél en uíterst betrouwbare data. Door ze te analyseren zijn we in staat trends te ontdekken. Dat kan een sturende rol hebben in het beleid van Agentschap Telecom. Want dankzij de data-analyses zien we bijvoorbeeld welke effecten het beleid heeft en we kunnen zo onze prioriteiten bepalen.” Sitters: “Het wordt nu mogelijk om het werkelijk gebruik van het spectrum te analyseren en te vergelijken met wat er vergund is. Dit levert ons informatie over uitrolverplichtingen en het illegaal gebruik van het frequentiespectrum. Daarbij levert het waardevolle informatie op voor het bijstellen van uitvoeringsbeleid en het geven van beleidsadviezen richting Den Haag.”

State of the art

De hele investering in het LMT kostte € 1.2 miljoen. Relatief gezien is dat weinig geld, want het agentschap beschikt nu over ‘state of the art’ apparatuur.“Daar is een proces van hele slimme aanbesteding aan vooraf gegaan”, aldus Dingenouts. “En omdat de monitoring nu grotendeels geautomatiseerd is, besparen we ook nog eens op arbeidskosten.” “We kunnen trots zijn op ons LMT”, vindt Sitters. “Op wereldniveau loopt het agentschap ver vooruit als het gaat om mobiele dataverzameling.”

Bron: Agentschap Telecom

Plaats een reactie