Sea Shepherd lapt verbod aan zijn laars

SYDNEY – Actiegroep Sea Shepherd lapt een uitspraak van een Amerikaans gerechtshof aan zijn laars waarin het de organisatie wordt verboden te dicht bij Japanse walvisvaarders te komen.

demo front

Volgens oprichter van de militante dierenwelzijnsorganisatie Paul Watson wordt de campagne in het zuidpoolgebied gewoon doorgezet.

”We zijn 100 procent toegewijd de walvissen hier te redden, daarom noemen we het operatie zero tolerance”, zegt Watson volgens de Australische krant The Age van donderdag.

”Deze campagne vergt moed, passie en fantasie, nu is het moment om er wat fantasie tegenaan te gooien.”

In gevaar

Een Amerikaans federaal hof bepaalde dinsdag dat schepen van Sea Shepherd Japanse walvisvaarders niet in gevaar mogen brengen en daarom op minimaal 450 meter afstand moeten blijven.

De zaak was aangespannen door het instituut dat uit naam van de Japanse overheid de walvisvaart uitvoert onder het mom van wetenschappelijk onderzoek.

De uitspraak ligt juridisch lastig, meent Sea Shepherd. ”Het is een complexe situatie met een Amerikaans hof dat een dwangbevel uitvaardigt tegen Nederlandse en Australische schepen met aan boord een internationale bemanning die actief zijn vanuit Australië en Nieuw-Zeeland in internationale wateren.”

Gevolgen

Volgens professor internationaal recht Donald Rothwell van de Australian National University heeft de uitspraak echter wel degelijk gevolgen voor de organisatie.

”Omdat Sea Shepherd geregistreerd staat als Amerikaans bedrijf en zijn hoofdkwartier in de staat Washington heeft, kan het juridische gevolgen ondervinden als het dwangbevel niet wordt naleeft. Paul Watson heeft een Amerikaans paspoort en zou gearresteerd kunnen worden wegens minachting van het hof .”

 

Door: ANP

2 thoughts on “Sea Shepherd lapt verbod aan zijn laars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s