Wereld Primeur: ‘DNA hond’ ruikt gestolen koper

In Engeland is de eerste speurhond opgeleid om forensische markeringen op gestolen metalen waar te nemen. Deze speurneus gaat politieagenten in het Verenigd Koninkrijk helpen in de strijd tegen diefstal.

In plaats van te zoeken naar drugs, explosieven of stoffelijke overschotten is deze twee jaar oude zwarte labrador, genaamd Jazz, getraind om SelectaDNA markeringen te vinden op verschillende metalen, waaronder koper, lood en aluminium.

Deze SDNA markeringen worden ook in Nederland inmiddels ingezet als preventiemiddel door bv. ProRail, Tennet en de Randstad Rail. Deze markering is onderdeel van het Convenant Koperslag, in het leven geroepen door demissionair Minister Opstelten om de diefstallen van Koper een halt toe te roepen. Daarnaast zijn er de laatste tijd veel gemeenten die de kunstwerken met dit middel beveiligen. De meeste mensen kennen SDNA van de ‘DNA douche’, het systeem wat in winkels gebruikt wordt tegen overvallen.

De eigenaar van Jazz, Mick Swindells, begon de training nadat hij als politieman met pensioen ging. Mick is opgeleid om honden voor een verscheidenheid van doeleinden te trainen.

Jazz kan zeer snel terreinen met metaal en schroot controleren op deze nieuwe high-tech markering. Deze metalen liggen vaak hoog opgestapeld en de terreinen zijn vaak moeilijk begaanbaar. Jazz biedt hier uitkomst.

Jazz was oorspronkelijk een jachthond op een boerderij in de buurt Blackpool in het noordwesten van Engeland en het duurde Mick slechts twee maanden om volledig te trainen haar voor haar nieuwe rol.

Mick zei: “Jazz is een wereldprimeur. Ze is getraind om sporen van SDNA te ruiken, dat is een unieke forensische markering en wordt gebruikt door meer dan driekwart van de Britse politie. Als mens kunnen we alleen zoeken in 2D, maar honden kunnen zoeken in 3D met behulp van hun neus. Ze kunnen ongelooflijk nauwkeurig waarnemen, en kunnen hun doelwit tot op een paar centimeter bepalen. Zodra Jazz iets heeft gedetecteerd kunnen agenten verder onderzoek doen naar de markering.”

Simon Nab van de Rhine Group, het bedrijf wat de markering importeert in Nederland, België en Duitsland: “Dit is de volgende stap in het opsporen van gestolen metalen. Jazz, maar ook andere honden die hiervoor getraind worden, tonen des te meer de toegevoegde waarde van SDNA markering aan. De dieven zijn gewaarschuwd omdat de pakkans groter wordt. Uiteindelijk draagt dit weer bij aan de preventieve werking van onze middelen.”

Of er in Nederland ook honden getraind worden is nog onduidelijk. “Wij zullen deze ontwikkeling aan onze partners als de politie en het OM doorgeven, mogelijk dat er in Nederland ook honden getraind worden, of dat we Jazz voor specifieke acties in laten vliegen.”

Bron: Persbericht

Simon Nab
Tel: 06 34 59 10 16

www.sdna.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s