11 September 2011 10 jaar na WTC

Op 11 september 2001, troffen drie vliegtuigen strategische doelen in New York en Washington. Een vierde stortte neer in Pennsylvania. De wereld was geschokt en betuigde zijn medeleven met de slachtoffers en zijn afschuw over deze terreurdaad.

Twee aanslagen

Om 8.45 plaatselijke tijd, boorde het eerste vliegtuig, vlucht 11 van American Airlines met 92 mensen aan boord, zich in de noordelijke toren van het World Trade Center (WTC) in New York. Het was niet duidelijk of het om een ongeluk of een aanslag ging. Achttien minuten later vloog vlucht 175 van United Airlines de zuidelijke toren van het WTC binnen. Er zaten 65 mensen in het toestel. Kort daarop werden de vliegvelden rondom New York gesloten en drong het door dat er geen sprake was van een ongeluk. Krap een uur na de eerste aanslag werd het Pentagon – het Amerikaanse ministerie van Defensie – in Washington getroffen door een passagiersvliegtuig, vlucht 77 van American Airlines. Aan boord van dit toestel bevonden zich 64 mensen. De zuidelijke toren van het WTC, die als laatste geraakt werd, stortte als eerste in, ruim een uur nadat het vliegtuig de toren raakte. Een half uur later volgde ook de noordelijke toren.

Vergelding
Ondertussen was een vierde toestel, volgens geruchten op weg naar het Witte Huis of het Capitool, in Pennsylvania neergestort. Reeds drie dagen na 11 september werd Osama Bin Laden door de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, als hoofdverdachte aangewezen. Het bewijs voor deze veronderstelling werd op 2 oktober 2001 door de VS aan hun NAVO-bondgenoten getoond. Het bleek voldoende overtuigend om de NAVO formeel artikel 5 ‘Een aanslag op één lid is een aanslag op allen’ in werking te laten stellen. Op 7 oktober begint de Amerikaanse aanval op Afghanistan, waar Osama Bin Laden zich schuil zou houden.
Op 2 mei 2011 kwam Osama Bin Laden in Pakistan om het leven bij een Amerikaanse actie.

(ik zelf zal deze ramp nooit vergeten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s