Zonneactiviteit (Er komt een Kleine IJstijd)

Britse wetenschappers zeggen dat er een reëele kans is dat we opnieuw in een ijstijd terechtkomen. De onderzoekers van een centrum in de Britse stad Oxfordshire baseren die conclusie op de plotselinge inactiviteit van de zon.

De zon doorloopt normaal gezien een cyclus van zonneactiviteit die ongeveer elf jaar duurt. Volgens die cyclus zou zo nu maximale activiteit moeten worden gemeten. In plaats daarvan is de zon  juist vrij rustig. “Ik ben al 30 jaar een zonnefysicus en ik heb nog nooit zoiets gezien. “De zon is al 100 jaar niet meer zo rustig geweest.”, zegt Richard Harrison van het Rutherford Appleton Laboratory in de Britse stad Oxfordshire aan de BBC.

De laatste keer dat de zon plotseling zo inactief werd, was in de tweede helft van de 17e eeuw. De zon ging toen door een rustige fase die het Maunderminimum wordt genoemd. De periode van de tweede helft van de 17e eeuw tot halverwege de 18e eeuw wordt daarom ook wel de Kleine IJstijd genoemd. De verminderde zonneactiviteit ging toen gepaard met extreem koude winters in Europa.

Het huidige gedrag van de zon lijkt te wijzen dat er opnieuw zo’n Maunderminiumperiode zit aan te komen. “De zonneactiviteit vermindert nu wel aan een razendsnel tempo. Het is 10.000 jaar geleden dat de activiteit nog zo snel afzwakte”, zo klinkt het. Volgens wetenschappers is de kans 1 op 5 dat we opnieuw in een Kleine IJstijd terechtkomen.

 

Bron Telegraaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s