PA3FTT repareert zijn SPA 8230 voeding

De SPA 8230 (figuur 1) is een voordelige 25 Ampère geschakelde voeding die weinig storing veroorzaakt op de HF banden. De voeding wordt op de markt gebracht onder verschillende merknamen zoals bijvoorbeeld K-po, Maas, Intec, Palstar of Manson.

Zelf heb ik dit type voeding al enige jaren in gebruik en nadat voor de tweede maal een voeding defect raakte werd het tijd om op zoek gegaan naar informatie om de SPA 8230 te kunnen repareren.

Hierbij bleek dat ik niet de enige was waarbij de voeding op raadselachtige wijze geen spanning meer gaf. Met hulp van een bevriende radioamateur (PA0JCM) werd de hypothese gesteld dat waarschijnlijk de schakeltransistors en de hierachter gelegen diodes gesneuveld waren. Een sluitende oorzaak, behalve de veronderstelling dat één van de diodes kortsluiting heeft veroorzaakt omdat deze tijdelijk niet snel genoeg was met schakelen, hebben wij helaas niet kunnen bedenken.

Vervolgens werd contact opgenomen met de distributeur van K-po producten met de vraag of deze beter op de hoogte waren van de problemen. De medewerker van KBC was zeer behulpzaam, onderbouwde de hypothese maar ook hij kon de oorzaak niet aangeven. Wel stelde KBC een goed schakelschema (figuur 2) ter beschikking en leverde een nieuwe diode (V40100P). De schakeltransistors (2SC2625) werden vervolgens via eBay in China besteld.

Bij het openen van de SPA 8230 zijn de zwarte behuizingen van de (dubbel) diode en de transistors, verpakt in grijze warmte geleidende kous, niet te missen (figuur 3 t/m 5).  Door deze onderdelen en de print van de behuizing los te schroeven is met enig kunst en vliegwerk de onderzijde van de print te benaderen. Zelf koos ik echter voor de “quick en dirty solution”. Het losknippen van de onderdelen en het solderen van de nieuwe componenten op de resterende draden (figuur 6). De elco’s werden aan een visuele inspectie onderworpen (eventuele sluiting) en na de test met positief resultaat werd de voeding weer dichtgeschroefd.

Bij het nameten van de gedemonteerde componenten bleek overigens dat één zijde van de dubbel diode sluiting maakte door dat de hierbij behorende transistor was gesneuveld.

Al met al een uurtje werk, circa 10 euro armer en de  SPA 8230 draait ondertussen alweer een paar maanden zonder problemen. Een geslaagd experiment!

73’s Quirijn PA3FTT (2013)

Figuur 1: SPA 8230

*

Figuur 2: Schakelschema SP 8230

Figuur 3: Componenten

Figuur 4: Dubbel diode V40100P

Figuur 5: Schakel transistors 2SC2625

Figuur 6: Nieuwe componenten

SPA-8230 SCHEMA

Bron PA3FTT bedankt voor deze input en ik hoop dat vele ermee vooruit kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s