QRM op 80 meter (PA3FTT)

Al bijna een jaar werd thuis de 80 meterband getijsterd door een zware storing (ruis en brom) die opliep een signaalsterkte van 20 dB over 9.

Afgelopen weekend was de grens der ergernis bereikt en werden de buren bij het onderzoek betrokken. Door deze, al luisterend op 80 meter, te vragen de hoofdschakelaar een keer om te halen werd de storing snel achterhaald. De lader van de iPhone van het buurjongetje bleek defect en zond een wolk van ruis uit op de korte golfbanden.

Met behulp van een gemodificeerde JOTA/JOTI signaalzoeker is deze ruis hoorbaar te maken. In het onderstaande filmpje wordt eerst gemeten in de originele setting zonder enige afstemming (hierdoor wordt ook de 50 Hz goed gedetecteerd), vervolgens wordt gemeten met een op 80 meter afgestemde kring. Let wel dat detector zelf ook ruist omdat het audio voor het maken van het filmpje wordt versterkt.

Tot slot wordt nog een vergelijking gemaakt met de nieuwe lader die voor het buurjongetje werd aangeschaft.

Al met al, een vervelend probleem eenvoudig opgelost!

73’s

Met hartelijke groeten,

Quirijn PA3FTT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s