Doorbraak in batterij ontwikkeling

 

Elektrisch rijden zonder angst voor vroegtijdig hulpeloos stilvallen is weer een stapje dichterbij gekomen. Volgens Nu.nl zijn onderzoekers erin geslaagd een lithium Ion accu te maken die drie keer krachtiger is dan wat tot nu toe gangbaar is. Dat is goed nieuws voor gebruikers van laptops, tablets, smartphones en natuurlijk elektrische (bestel)auto’s.
De nieuwe accu maakt gebruikt van poreuze silicium nanodeeltjes in plaats van het traditionele grafiet. Silicium kan tot tien keer zoveel lithium-ionen vasthouden. Dat blijkt uit een publicatie van de University of Southern California (USC). Het is geen toeval dat juist daar veel ontwikkelingswerk wordt gedaan. De Staat Californië hanteert de strengste milieunormen ter wereld en streeft al lang naar verkeer met Zero Emission. Dat leidde er al toe dat Honda daar de Clarity, een waterstofauto, liet proefdraaien.
Het probleem tot nu toe was dat silicium krimpt en groeit tijdens het opladen. Daardoor beschadigt de accu en gaat hij binnen afzienbare tijd stuk. De onderzoekers zijn er nu in geslaagd een soort kleine poriën in de deeltjes te creëren, waardoor de accu heel blijft.
Hierdoor kunnen accu’s gemaakt worden die drie keer zoveel energie bevatten als de huidige varianten. Dit type accu wordt onder andere gebruikt in de Renault Kangoo Z.E. en de Toyota Prius Wagon.
De nieuwe siliciumbatterijen kunnen in tien minuten worden opgeladen en zouden volgens de onderzoekers in onder meer telefoons en elektrische auto’s gebruikt kunnen worden.
Het is een belangrijke nieuwe stap in de ontwikkeling van krachtige en snel oplaadbare accu’s. Er wordt door veel universiteiten en diverse bedrijven onderzoek gedaan, maar de prestaties van USC waren nog niet behaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s