Icom 880 de ventilator

Afgelopen periode heb ik nog al wat contact gehad met PA3FTT (Quirijn)
En hij heeft veel dingen bekenen en getest wat betreft de ventilator van de Icom 880.
Deze heeft het probleem dat deze in de shack veel teveel herrie maakt. Het lijkt wel of moeders de vrouw met de haardroger bezig is ha ha….
Ik zelf heb nu de Silenx Pro geplaats. Deze heb ik in het menu op high gezet en dat gaat prima met 15 watt. De Icom 880 staat bij mij niet ingebouwd zoals bij Quirijn.
Temparateur blijft normaal en het geeft niet meer geluid als de andere componenten in de shack.

Aan zowel mijn als Quirijn zijn bevindingen kunnen geen rechten aan worden verbonden. U doet alles wat u doet op eigen risico. Wij aanvaarden geen enkele schade.

Het verhaal van PA3FTT Quirijn. (bedankt trouwens dat ik het op mijn blog heb mogen plaatsen)

Na het inbouwen van de Silenx Pro werd de ID E880 bij 15 Watt te warm naar mijn zin. Dit wordt mede veroorzaakt doordat mijn transceiver enigszins is ingebouwd. Dus tijd voor een vervolgonderzoek en een keukentafelexperiment.

Uit internetdocumentatie blijkt dat de door Icom toegepaste Delta fan EFB 0412VHD bij 9000 toeren een onbelaste luchtverplaatsing heeft van 17 m3/h (32,5 dBa), terwijl in de geadviseerde SilenX Pro een onbelaste luchtverplaatsing zou moeten hebben van 10 m3/h (14 dBa).

Omdat dit debietverschil voor mijn gevoel in werkelijkheid veel groter was heb ik een vergelijkend keukentafelexperimentje bedacht waarbij de tijd is geregistreerd die nodig is om een grijze vuilniszak geheel met lucht te vullen. Omdat ik ook nog een Scynte Mini Kaze van 7 m3/h (14 dBa) had liggen, is ook deze aan de blaastest onderworpen. De resultaten zijn onderstaand weergegeven.

Delta EFB 0412VHD; 30 seconden
SilenX Pro; 200 seconden
Scythe Mini Kaze 160 seconden

Hoewel het om een keukentafelexperiment gaat spreken de resultaten voor zichzelf. Tijdens het experiment bleek tevens dat opgebouwde luchtdruk van de Delta fan, aanzienlijk hoger was dan van de overige twee fans.

In de servicedocumentatie van de ID E880 is de spanning terug te vinden die hoort bij een hoge (11,5V), een midden (9,5V) en een lage (7,8V) ventilatorsnelheid. Aangezien ik niet van plan ben om meer dan 15 Watt te gebruiken en in ieder geval wel “iets” van de herrie kwijt wil, heb ik gekeken of het mogelijk was om de ventilatorsnelheid in de auto stand, dus tijdens het zenden, terug te brengen maar ongeveer het lage niveau.

Maar alvorens hiermee te beginnen; terug naar de keukentafel om een eerste indruk te verkrijgen van de het debiet van de Delta fan bij de verschillende instellingsniveaus. Hierbij ben ik ervan uitgegaan dat de fan bij 11,5V, daadwerkelijk de volle 17 m3/h levert. Bij dit experiment is de spanning, de stroom en de tijd om de vuilniszak te vullen gemeten. De overige waarden zijn berekend of afgeleid van waarde die hoort bij de hoge ventilatorstand.

stand fan U [V] I [mA] R [Ohm]1 P [W/100] P [%] t [sec] P” [%]2 Q [m3/h]3
Hoog 11,5 124 93 14,3 100 30 100 17
midden 9,5 100 95 9,5 67 40 75 13
laag 7,8 77 101 6,0 42 45 67 11
extra laag4 5,8 56 104 3,2 23 90 33 6

1 berekende weerstand van de ventilator
2 reductie van het debiet op basis van de tijdsmetingen
3 berekende debiet op basis van de tijdsmetingen uitgaande van 17 m3/h bij hoge stand
4 door het vervallen van de hoge stand ontstaat een nieuwe extra lage stand, zie vervolg

In de meetresultaten is te zien dat reductie in het opgenomen vermogen en in het debiet bij de “midden” stand met respectievelijk 67% en 75% redelijk in lijn liggen. Bij de, voor mij juist interessante, lage stand is dit helaas minder duidelijk. Omdat het debiet van de Silenx Pro van 10 m3/h en de 200 seconden niet te rijmen met de resultaten van de Delta, een debiet van 11 en 13 m3/h bij respectievelijk 40 en 45 seconden, is na wat rekenwerk, de Delta fan met een serieweerstandje van 27 Ohm terug ingebouwd. Hierdoor loopt de ventilator in de stand auto, tijdens het zenden niet meer op midden maar op laag toerental. Bij langer uitzendingen wordt de set handmatig in de stand hoog gezet en loopt de ventilator constant op de stand midden.

De eerste ervaringen bij 15 Watt zijn dat de set minder warm wordt dan met de Silenx Pro. Een mogelijk nadeel is dat bij de continustand laag, de ventilatie op circa 5,8 V komt te staan, een spanning die onder het toepassingsgebied van de Delta ligt (7,0V tot 13,8V).

Alle commentaren, in oogschouw genomen dat het een keukentafel experiment is geweest, zijn van harte welkom.

Met experimentele groeten,

PA3FTT (Quirijn)

20120102-231022.jpg

One thought on “Icom 880 de ventilator

  1. Ik verneem van diverse mensen dat ze de schroeven slecht los krijgen. Zelf heb ik er twee gedaan en echt zonder problemen. Gebruik een juiste schroevendraaier en druk deze goed in de schroef. Dan draai je ze zo los zonder dat je een avond bezig bent om alles eruit te krijgen. Want is de ster rond, dan maak je het wel heel bond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s