Bosbrand Spanje 22 juni

Goedemorgen allemaal. De rook die hier hing is weer voorbij. Gisteren was het echt van ver te zien. We waren voorbij platje d aro, en vanaf daar was het goed zichtbaar. Onderweg hebben we boodschappen gehaald in Palamos. Daar kwam het as naar beneden. In de avond bij ons op de camping was het goed te ruiken. Rond 23:00 uur kon je goed met een zaklantaarn zien wat er in de lucht zat. Vanochtend wakker geworden, en de lucht is weer helder. Ik weet zeker dat het een heftige job was voor de jongens om het onder controle te krijgen bij wind kracht 6.

20120723-093618.jpg
Bij deze foto zie je de rook op de achtergrond. Gemaakt op het strand bij de haven van platja d aro. Sta er zelf ook op. Hij is gemaakt door Willem.

20120723-094907.jpg
Update:
Een bosbrand, op slechts 500 meter afstand van de grens Spanje – Frankrijk heeft inmiddels ruim 13.000 (!) hectare natuur verwoest. Uit voorzorg hebben de inwoners van La Jonquera, Agullana, Capmany, Biure, Vilarnadal, Sant Climent Sescebes Masarac, en Pont de Molins Llers het bevel gekregen om hun huizen niet te verlaten en ramen en deuren gesloten te houden.

Deze enorme bosbrand, de grootste bosbrand in Catalonië in 25 jaar, hindert ook het verkeer.
De snelweg A7 is enige tijd helemaal afgesloten geweest voor alle verkeer. Het verkeer vanuit Spanje richting Frankrijk kan inmiddels weer gebruik maken van de A7, komend vanuit Frankrijk is deze snelweg nog steeds afgesloten.
Ook de hogesnelheidstrein kan niet rijden tussen Frankrijk en Spanje. Vervoer via het “normale” spoor is inmiddels wel weer mogelijk. Op dit moment zijn de snelwegen weer toegankelijk voor verkeer, echter vele regionale wegen zijn afgesloten. Garanties dat ook de komende uren de snelwegen open zullen blijven zijn niet te geven. De harde wind zorgt ervoor dat de bosbrand niet tot amper te blussen zijn.

De bosbranden op de grens van Spanje en Frankrijk hebben inmiddels al aan drie mensen het leven gekost. Ruim 25 mensenraakten gewond door deze bosbranden.

De brandweer heeft hoop vandaag, in de loop van de dag, het vuur iets onder controle te kunnen krijgen. Zij hebben inmiddels hulp gekregen van brandweerkorpsen uit de hele regio Catalonië en ook vanuit Frankrijk zijn eenheden met blusvliegtuigen ingezet. Gedurende de nacht kunnen de blusvliegtuigen niet vliegen, maar nu het weer licht is vliegen de blusvliegtuigen af en aan.

Alhoewel de oorzaak van de bosbranden op de grens Spanje – Frankrijk nog niet duidelijk zijn, wordt er van uitgegaan dat het vuur is ontstaan omdat een automobilist een brandende sigaret uit de raam van de auto heeft gegooid.

2 thoughts on “Bosbrand Spanje 22 juni

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s