Gedenk de heldhaftige zendamateur in oorlogstijd

Het ‘Monument voor Radiozendamateurs’ in Lopikerkapel (gemeente Lopik) is opgericht ter herinnering aan de heldhaftigheid van de zendamateurs in oorlogstijd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1953 door dr. L. Neher, de toenmalige directeur-generaal van de PTT. Elke vijf jaar vindt een herdenking plaats bij het monument. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de VERON (Vereniging voor Radiozendamateurs in Nederland).

Tot 2002 bevond het monument zich aan de gevel van het zendergebouw Radio Kootwijk van de PTT. Met het opheffen van dit zendstation moest voor het monument een nieuwe plaats worden gevonden. Het monument bevindt zich thans op het terrein van de KPN Broadcast Services en is geheel gerestaureerd.

20120504-110429.jpg
Dit monument herdenkt de vier medewerkers van Radio Kootwijk die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De tekst op de gedenksteen luidt:
“1940 – 1945
J.D. SUYLING
G.A. MEERHOF
C.F. THOMAS
J. STEL.”

“GIJ ZIJT HET
DIE EEN VLAM AANSTEEKT
WAARIN DE TOEKOMST LACHT”.

Het in 1947 onthulde, monument is vervaardigd ter herinnering aan vier in de oorlog omgekomen werknemers van Radio Kootwijk. De verzetsman Jan Suyling bouwde zenders die operationeel moesten worden in geval van een Duitse verwoesting van het zendstation Radio Kootwijk. Helaas werden deze zenders ontdekt. Suyling dook onder, maar werd verraden door de Nederlandse SS-er Van der Wal. Op 2 december 1944 werd hij gefusilleerd.
Gerrit Meerhof verborg als lid van de Kootwijkse knokploeg een zender. Bovendien was zijn huis een schuilplaats voor onderduikers. Net voordat hij de zender naar een ander adres wilde overbrengen, werd zijn huis door de Sicherheitsdienst overvallen. Twaalf mensen, waaronder Meerhof, werden afgevoerd. Hij overleefde de oorlog niet: op 2 maart 1945 werd hij terechtgesteld.
Jaap Stel en Carl Thomas kwamen in Duitsland om tijdens geallieerde luchtacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s